Pyszne Ciasta
portal kulinarny
Start » Przepisy » Mini beziki

PRZEPISY:

Mini beziki

Składniki:beziki mini
-4 białka ze średniej wielkości jajek
-22dkg cukru
-łyżeczka skrobii ziemniaczanej
-łyżeczka octu winnego lub ryżowego
-opcjonalnie skórka otarta z pomarańczy
-pół torebki budyniu, ugotować w połwie ilości mleka
-25dkg serka mascarpone
-2 łyżeczki soku pomarańczowego 100%

Rozgarzać piekarnik do 120 stopni, można już przygotować blachę do pieczenia i wyłożyć ją pergaminem. Ubijać białka, powoli dodając cukier, aby się rozpuścił, gdy piana będzie bardzo sztywna i lśniąca dodac do niej mąkę ziemniaczaną i ocet (ubijać jeszcze przez minutkę), na koniec wymieszać delikatnie łyżką skórkę pomarańczową. Wyłożyc pianę na papier, uformować dwanaście krążków, piec przez 25 minut.Później zmniejszyć stopnie do 100 i piec jeszcze 40 minut. Budyń ugotować według instrukcji na opakowaniu (pół budyniu, pół ilości mleka + można dodać 2 łyżki cukru). Gdy budyń ostygnie dodać do niego serek mascarpone i sok, wymieszać (lub zmiksować). Odstawić w chłodne miejsce. Następnie położyć krem budyniowy na krazki, zakrywając je drugim krązkiem. Opcjonalnie można dodać kawałek świeżej pomarańczy, mandarynki lub innych owoców.