Pyszne Ciasta
portal kulinarny
Start » Przepisy » Marmurkowa babka

PRZEPISY:

Marmurkowa babka

Składniki:babka
-100g gorzkiej czekolady
-1 płaska łyżka kawy rozpuszczalnej
-50 ml mleka 3,2%
-1,5 kostki masła (350g)
-łyżeczka cynamonu
-1 szklanka drobnego cukru
-3 jajka romiar L
-kubek śmietany 18%
-odrobinę aromatu waniliowego
-36dkg mąki
-1,5 łyżki proszku do pieczenia
-1 łyżeczka sody oczyszczonej
-szczypta soli

Rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej, dodając mleko, i na końcu kawę. Odstawić. Następnie masło utrzeć z cynamonem, następnie mikserem utrzec dodając powoli cukier. Podczas tego ubijania dodawać jajka, uważając aby się nie zważyły. Kolejno dodać śmietanę, aromat, i wcześniej przesianą mąkę (z proszkiem, sodą i solą). Teraz trzeba rozdzielić masę na dwie równe części, i do jednej z nich dodać masę czekoladową (powinna być wystudzona). Obie masy wlać do formy po 3 łyżki stołowe na przemian. Raz zanużyć nóż i przeciągnąć przez ciasto wlane do formy. Piec w piekarniku narzanym do 180 stopni, przez ok 60 min.